неділю, 28 квітня 2013 р.

Верба б”є, не я б”ю, За тиждень – Великдень!

Тоненьким прутиком
З вербовим котиком
Себе вітємо
Легеньким дотиком...
Радісну вістку
Собі говоримо,
Що день великий
Не поза горами,
Що вже за тиждень
Буде Великдень
                                    Марія Хоросницька

           Дорогі наші читачі! За тиждень до Великодня святкується вербна неділя.
За легендою, коли Ісус Христос їхав верхи на віслюку, люди стелили на його шляху пальмові гілки. Це поклало початок звичаю святити гілки. А оскільки пальмових гілок не маємо, то святимо вербові, відповідно до вибору наших далеких предків.
       Коли верба вже посвячена священиком, діти один перед одним намагаються встигнути проковтнути по кілька «котиків». За народними переконаннями, ці свячені «котики» вбережуть горло від хвороби. Народні знахарі широко використовували свячену вербу під час приготування цілющих настоїв і напоїв як для людей, так і для тварин: і від ревматизму, і від лихоманки, і від головного болю, і від шлункових захворювань, і для загоювання ран.
       Свяченій вербі приписувалися й інші магічні властивості, зокрема, виганяючи вперше худобу на пасовисько, треба обов'язково поганяти її свяченою вербою, щоб нечиста сила свійську тварину обминала. А якщо викласти за двері свячену гілку під час граду, то, за народними уявленнями, град припиниться.
       Добрі господарі після повернення з церкви садять на городі по кілька гілочок свяченої верби. Це сприяє гарному врожаю та злагоді в господі. Ті гілки, що залишилися, треба поставити під образами.

Молодь жартома била одне одного свяченим вербовим гіллям ще по дорозі із церкви. При цьому треба промовляти такі слова:

Будь великий, як верба!
Будь багатий, як земля!
Будь сильний, як вода!

      Щиро вітаємо всіх зі святом!!!! Щоб більше дізнатися про Великодні свята, ласкаво просимо до нашої бібліотеки. Ось книги, які можна у нас почитати:

















А книжково - ілюстративну виставку "Рік у рік любов Господня творить свято Великодня" буде прикрашати великоднє деревце. Якщо маєте бажання  долучитися до оформлення - приносіть свої писанки)))




Немає коментарів:

Дописати коментар